Evo samo neki od razloga zasto bi trebali da jedet orasaste plodove :
Smanjuju stres
Istina, znaju biti skupi, no ipak, vrijede novca. Orasi su bogati alfa-linolenskom kiselinom, pa tako štite srce u vrijeme velikog stresa – kad bi srce moglo biti posebno ugroženo. Stres obično dovodi do pada imuniteta, ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E, vitaminima B skupine i magnezijem, možete sačuvati jak imunitet.
Čuvaju srce
Bademi, lješnjaci, kikiriki, brazilski orasi, domaći orasi i cashew orasi igraju ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti, pokazuje studija s Harvarda. To je zato što orašasti plodovi mogu smanjiti LDL kolesterol. Osim toga, nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće, te vlakna koja štite srce. Orašasti plodovi bogati su i argininom, aminokiselinom koja pomaže da krvne žile budu opuštene.
Protiv raka pluća
Prehrana bogata pistacijama može donekle štititi od razvoja raka pluća, pokazuje preliminarno istraživanje predstavljeno na Cancer Prevention Research Conference. Znanstvenici misle da ključnu ulogu igra gamma-tokoferol, tip vitamina E.
Snižavaju kolesterol
Studija iz 2010. objavljena u Archives of Internal Medicine pokazuje da svakodnevna konzumacija šalice orašastih plodova snižava loš LDL kolesterol za 7,4 posto. Osim toga, koncentracija triglicerida pada za više od 10 posto.
Protiv raka prostate
Brazilski orasi koji su puni selena mogu pomoći i protiv uznapredovalog raka prostate. Tako pokazuje studija iz Nizozemske. Naime, muškarci koji su imali visoke razine selena u krvi imali su 60% manje šanse da imaju uznapredovali rak prostate 17 godina kasnije.Zdravlje mozga
Zbog zdrave količine vitamina E smatraju se hranom za mozak, tj. sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi s godinama. Kikiriki je posebno dobar jer obiluje vitaminima skupine B važnima za mozak. Studija objavljena u British Journal of Nutrition pokazala je da su orasi dobri za jačanje radne memorije, sposobnost rješavanja problema i motoričke funkcije.Zato nemojte da se plasite da ih jedete SVAKI DAN (samo pazite na kolicinu :D )
Evo recept za zacinjeni slanutak:
Slanutak ostaviti u slanoj vodi preko noci da "nabubri" (najmanje 12h).Naredni dan uzeti slanutak,oprati ga i kuhati dok ne omeksa. (nekih 2h).Kada je slanutak gotov ocijediti ga i malo posusiti ubrusom,zatim staviti u posudu,dodati jednu kasiku masl.ulja,Kumin,Curry i so.Sve dobro izmjesati,sasuti u pleh na papir za pecenje i susiti u rerni na 50 C nekih 25-30min.Uvijek dobro obratite paznju kada susite orasaste plodove,jer zagore jako lako.Svakih 10min mozete slobodno da ih izvadite iz rerne i promjesate i ponovo vratite u rernu.
Uzivajte i prijatno :D
Nema komentara:
Objavi komentar