četvrtak, 27. studenoga 2014.

Pizza sa patlidzanom


Moja iskreno najdraza Pizza.Kada sam otkrila ovaj recept,bila sam presretna i vjerujte da ovo bih mogla svaki dan da jedem.Super ukusno i zdravo.Najbolje sto patlidzan mozete da uvijek kupite tokom cijele godine,a i ostali sastojci su vam uvijek dostupni.Prvi put sam ih pravila za svoje djevojacko i naravno djevojke su se odusevile :D

Recept:
2 velika patlidzana isjeci na deblje kolutove,dobro posoliti i ostaviti da oni puste svoju kiselinu nekih 20min.Poslije ih dobro isprati i redati na resetku od rerne(ili ako imate grill tavu mozete i na njoj da przite) posoliti,na njih dodati paradajz sos,sitno sjeckano povrce(paprika-a i ne morate :D ukusno je i bez toga) i jos dodate komad mozzarele i ostale zacine koje zelite i peci u rerni 20-ak minuta na 180 C.Izvaditi i rerne i pustiti malo da se ohlade i navalite na svoju najzdraviju Pizzu :D

Prijatno :)

Kikiriki puter


Vjerujem da svi volimo da grickamo kikiriki,a jos tek puter mmmmmmmmmm :D Nemojte da idete i kupujete po supermarketima ovaj puter kada jednostavno mozete da ga napravite sami,a zar nije bolje kada znate od kojih sastojaka ste ga napravili.Najzdraviji kikiriki je onaj koji kupite sa ljuskom,bez da je duploprzeni i slani i sta ja znam sta vise rade od njega,Jednostavno odite i kupite onaj obicni,jeftini kikiriki u ljusci.Mozete da ga jedete bez da ga proprzite ali iskreno mnoogo je ukusnije ako ga oljustite i proprzite na tavi nekih 10min.Kikiriki puter mozete da koristite sa cim god pozelite,kombinuje se dobro kako sa slanim tako i slatkim jelima.Za dorucak npr.mozete da prepolovite bananu i jednostavno ju namazete sa puterom i uzivate.Hiljadu je kombinacija,samo pustite masti na volju i uzivajte.

Recept:
Kikiriki oljustit i proprzit na tavi (uzmite kolicinu koja vam odgovara,ja odmah napravim od jednog pakovanja od 250gr. i ostavim u frizider,moze mnogo vremena da stoji u frizderu).Kada je kikiriki pustio svoju masnocu,staviti ga u blender i dodati kikiriki ulje(ako imate) ako ne onda moze i masl.ali meni je dovoljna jedna kasika na 250gr i so. Sve dobro izmiksam i stavim u teglicu i to je to.Nema nikakvih vecih zafrkancija,jako lako za napraviti.
Nije lose kada se kikiriki izmiksao da dodate jos par onako grubo rezanih komadica kikirikija pa ukuse bude jos cak i malo bolji :D

Prijatno :)

Palacinke od banane


Eh ovo je zaista nesto sto nikada nisam ni pomislila da moze da se iskombinuje.Palacinke bez brasna.... Hmmmm kad sam procitala nisam mogla da vjeruje.Ali naravno probala sam da ih napravim i fakat ljudi extra palacinke jaaakooo ukusne.A jednostavne za napravit :)

Recept:
1 bananu isjeckat i ubacit u blender i dodati 2 jajeta,dobro izmiksat i onda peci na tavi (po mogucnosti ako imate ove "moderne" u koje nije potrebno dodavati ulje,ako nemate onda moze i u obicnoj ali nemojte da stavite mnogo ulja) i prziti na svakoj strani po 2min.I to je to.Poslije ih kombinujte sa jogurtom i vocem.Extra za dorucak ili popodnevnu uzinu.

Prijatno :)

Spagete sa avokadom


Ovo mi je super kombinacija.. Obavezno naravno da koristite integralne spagete :D Moj muz ih ne voli nikako,pa naravno opet moram dvije razlicite tjestenine da kuham,ali boze moj takav mi pao grah :D :D Salu na stranu evo recepta za ove divne spagete koje mozete da jedete kad god zelite (dorucak,rucak ili vecera)

Recept:
Integrlne spagete kuhati nekih 10min u slanoj vodi.Dok se spagete kuhaju,pripremite namaz od avokada.
1 avokada ogulite i ubacite u blender,dodate mu so,pola limuna i ostale zacine koje zelite.Kada su spagete gotove jednostavno ih pomjesate sa avokadom i to je to.Ukusno,zdravo i zasito,a jos i niskokaloricno.

Uzivajte i prijatno :D

Ovsena kasa za dorucak


Eh te cudotvorne zitarice.. Jedem ih od kad znam za sebe i dok sam bila mladja jela sam one "zdrave" kao napravljene posebno za djecu,ali te zitarice su sve osim ZDRAVE.Prepune su secera i jako nezdrave za razvoj djece.Citala sam mnogo o tome koje su zitarice najbolje i shvatila da najzdravije se one najobicnije zitarice koje moraju prije konzumiranja da "nabubre" u vodi ili mlijeku,tj,ovsena kasa.A sto je jos dobro da su one iskreno najeftinije (eto jos jednog dokaza da ne mora da bude dobro samo ako je skupo) . U Austriji kostaju samo nekih 50centi a znam i u Bosni da im je cijena ne visa od 2km. Konzumirati ih mozete kako god zelite,cak i u slanim jelima.

Recept za dorucak:
Jednu casu mlijeka ugrijati i u njih dodati ovsenu kasu.Pustiti da ona nabubri nekih 15min i onda ih kombinovati sa medom i svojim najdrazim vocem.Ja volim da dodat jednu kasikicu meda,pola banane i malo malina i neko suho voce(datule,brusnica,grozdjice..) i na kraju bademe. Ako zelite da imate pravu "bombu" za dorucak onda jos uz to napravite si i smoothie od druge polovine banane i jednu kasikicu kikiriki putera :D

Prijatno :)