četvrtak, 4. prosinca 2014.

Samo jednom se zivi :D


Evo jedan post bez recepta.Zelim da pokazem da i ja nekada volim da se "pocastim" pa onda jedem zdravu-mnogo kaloricnu hranu :D Od malena sam uvijek voljela da jedem,posebno slatkise.Mama je pokusavala da mi pokaze kako su slatkisi nezdravi i da treba da ich jedem u odredjenoj kolicini,ali ja sam onda pocela krijuci da ich jedem.Uzivala sam uvijek u nezdravoj hrani (fast Food) svaki dan sam Jela sendvice,pizze,hamburgere,pila gazirana Pica i naravno na to sve obavezno cokolada,Keks,sladoled.To se naravno sve pokazalo na moj kilazi kada sam sa nekih 12god imala 58kg.Uvijek sam bila buca,ali znate ono kod nas "ako si mrsav onda nisi zdrav" ja ja ja ... Pocetkom srednje sam se isto tako samo gojila i gojila,ali eto moja najveca kilaza je bila 67kg,ali na mojih 167cm to je bilo izrazito puno.Moja seka je uvijek bila mrsavica,ona vam je od onih cura "jede sve zivo nebitno u Koje vrijeme,al nikako da se udeblja" i onda kada sam otisla u Sarajevo da zivim sa njom,tako gledajuci je svaki dan,odlucila sam da je vrijeme da i ja probam da smrsam.Naravno odma sam pocela sa raznorasnim dijetama,pa ode jedan Kila dole poslije 2 se vrate i sve tako taj jo jo efekat.Tek kada sam definitivno odlucila (prije nekih 5 mjeseci) da KONACNO ne unosim nikakav bijeli secer,brasno ... tek sada mogu da primjetim kako mi se kile ne vracaju.Ne mrsam ja nesto posebno mnogo,ali mi je glavno to da jedem kad god zelim (u 22 navece) ali se ne debljam.Ne mogu da vam opisem koliko sam sretna i znam da moj Problem je uvijek bio taj sto sam jednostavno dobijala "napade gladi" kada bih pocela da jedem cokoladu odmah bi pojela nju cijelu i onda jos usput obrala i svo ostalo slatko Koje Imam u kuci.

Tesko je naravno u pocetku,prva dva mjeseca mi je bilo pravo tesko,ali tu je opet to suho i obicno voce Koje mi je pomoglo da prebrodim svoju potrebu sa slatkom.Sada bez ikakvog problema odbijem tortu,bozicne kolacice,gazirane sokove ... :D Najbitnija je volja.Vjerujem da ste to 100* do sada culi,ali vjerujte mi da jednostavno tako je.Morate da budete uporni :D

Ali sta jos hocu da vam Kazem .. Fazon je sto moj muz obozava da jede kvalitetnu kaloricnu hranu i posto jako puno radi,onda naravno voli s vremena na vrijeme da se pocasti pa da idemo da jedemo u restoran.A sta ja onda tamo da jedem,kad nisam sigurna sta je kako kuhano ili peceno.Najcesce onda jedem Salate,supe ili piletinu sa povrcem. :D

Ali isto tako mi se desi da izadjem vani sa prijateljima i onda naravno poslije 5-te pive,svi odlucimo da je vrijeme da se jede Doner ili ja uvijek jedem Durum :D

I ja sam samo jedna obicna djevojka i naravno da mi se desi jednom-dva puta mjesecno,da malo "skrenem" sa svoje zdrave ishrane pa zgrabim durum ili nesto drugo iz fast Food-a,smatram da to je u redu i vala Niko mi ne moze to zabraniti,ali isto tako znam da ne zelim sebi da dopustim da se tako hranim svaki dan.

Odvojite svaki dan 15min da sebi spremite neki zdravi obrok i izbacite bijeli secer i bijelo brasno,gazirana Pica iz svog Zivota i vjerujte mi da cete vec nakon mjesec dana poceti da osjecate promjene.

Pokusajte.Ako ja mogu,vjerujte mi da mozete i vi :D

SRETNO <3

Jaja i avokado


Avokada je odlična hrana za jetra zbog nekoliko razloga:
  • Vrijedna je za osobe sa masnim jetrima zbog toga što „zdrave“ masnoće mogu poboljšati profil kolesterola smanjujući lipoproteine niske gustoće (poznatiji kao LDL ili loš kolesterol) i povećavajući lipoproteine visoke gustoće (poznatiji kao HDL ili dobar kolesterol)
  • Avokado može pomoći tijelu u proizvodnji oblika antioksidanta zvanog glutation. Glutation je potreban jetrima kako bi se filtrirali štetni sastojci i zaštitile jetrene stanice od oštećenja. Zbog toga što im se opetovano oštećuju jetra, osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjima često imaju nizak nivo glutationa. Avokado je vodeći izvor ovog važnog antioksidanta.
  • Osim glutationa avokado je bogati izvor vitamina C i E, antioksidanta koji neutraliziraju slobodne radikale. Neutraliziranje ili deaktiviranje štetnih slobodnih radikala u jetrima je način za zaštitu jetrenih stanica od oštećenja.
  • Često navođen kao glavni proizvod u anti-upalnoj dijeti, avokado sadrži vitamine E i K, dvije hranjive tvari za koje je poznato da smanjuju upalu stanica. Zbog toga što upala jetrenih stanica prethodi oštećenju stanica, anti-upalna intervencija je provjereni pristup u cilju očuvanja zdravih jetara.
Iz ovog teksta mozemo da vidimo koliko je avokado zdrav i zasto bi trebalo da ga jedemo ako ne svki dan onda barem dva puta u sedmici.O zdravlju jaja ne treba da pricamo,jer vjerujem da svako ziv zna onu recenicu :Svako jutro jedno jaje,organizmu snagu daje :D I tako i jest,jedite ich slobodno i zumance i bejlance,naravno da je zumance malo vise kaloricno ali boze necete pojesti 10 jaja odjednom :P Ja ich inace jedem za dorucak i uvjerila sam se da su mi fakat najbolja kada ich napravim ovako skoro pecena "na oko",a evo i recepta sa cim ich volim najvise da jedem.

Recept:
Dva jaja uzmete i isprzite na vreloj tavi sa malo masl.ulja (dovoljno je nekih 7min samo na jednoj strani).Dok se jaja prze vi pripremite namaz od avokada.Jedan avokado ogulite i stavite u blender,dodate malo soli,chilli i sok od jednog limuna.Sve dobro izmiksate i namaz je gotov.Uzmete dvije-tri kriske integralnog hljeba,namazete avokadom,dodate paradajz i na kraju jaja.Ako zelite da probate nesto novo,dodajte jos sitno sjeckani badem i jos malo pospite zacinima.TO JE TO :D

Prijatno :)

Rizine spagete

 
 
Uvijek sam voljela da jedem tjesteninu i kada sam bila mala,moja majka mi je uvijek spremala makarone sa kajmakom i suhim sirom .. mmmmmmmm nije mi bilo drazeg Jela od Toga i dana danas rado ih jedem na taj nacin,samo sto naravno sada koristim integralnu ili rizinu tjesteninu.Nije uopste skupa,a jedno pakovanje moze da vam bude i do mjesec dana(zavisi koliko je cesto jedete),ali eto ja jednom sedmicno si je napravim i tako znam da mi pakovanje traje do mjesec dana.Rizina tjestenina je naravno napravljena od rizinog brasno,koje je jaako zdravo i ova tjestenina nije toliko kaloricna kao druge,a jednostavna je za napraviti.Sos mozete da pravite kao i za normalnu tjesteninu,dobro se slaze i sa mesom i povrcem.
 
 
 
Recept:
Rizinu tjesteninu stavite u vrelu posoljenu vodu i ostavite u njoj nekih 10min (nemojte vise da je kuhate,jednostavno je poklopite i ostavite sa strane).Dok se tjestenina "opusta" vi napravite sos.Meni je najravno najdrazi sa povrcem.U tavu na masl uslju proprzite sitno sjeckani crveni luk.dodate malo djumbira,Homemade paradajz sos,sitno sjeckanu papriku i paradajz.Kada je sve to gotovo,u tavu dodate jos cijedjene spagete i posluzite na tanjiru sa naribanim parmesanom.
 
Prijatno :)


Slatki krompir


Ovaj krompir sam prvi put Jela ove godine,jer sam pronasla mnogo recepata kod kojih je glavno sastojak Slatki krompir.Skuplji je od obicnog,ali vjerujte da ja sam uzela samo dva i jedan krompir moze da vas zasiti za nekih 6h.Nevjerovatno je ukusan i jako zdrav.Mozete da ga koristite u kolacima,smoothiIma ili jednostavno u slanim jelima.Ja sam se odlucila na malo sladju varijantu :D

Recept:
Jedan slatki krompir dobro oprati i staviti na pleh na papir za pecenje i u rernu na 200 C na nekih 30 min.Kada je krompir gotov dodati cimt i ostale zacine Koje volite,grcki jogurt i datule.To je to,jako jednostavno a zdravo.

Prijatno :D

Mamina pogaca


Steta pa nisam uslikala pogacu kada je Mama tek izvadila iz rerne,ali toliko je dobro napravi da je nestala u sekundi.Naredni dan sam se vracala za Graz i zamolila sam je da je napravi posebno da je ponesem sa sobom svome muzu da je proba.Vjerujte ljudi ovo je najboljaa pogaca koju cete ikada jesti (vjerujem da je svima najbolja ona pogaca koju vam napravi vasa Mama,ali et hiljadu je je Mama al jedna je Nadja :D ).Muz se naravno odusevio i sada bi stalno da je jede,ali brale ne moze svaki dan hljeb :D

Recept za pogacu:
Integralno brasno sipati u plasticnu posudu,dodati so,prasak za pecivo,kiselo mlijeko ili jogurt i kiselu.Dobro sve izmjesiti i ako imate vremena dobro je da je ostavite u tepsiji da odstoji nekih 30 min.Poslije je peci u zagrijanoj rerni prvo 30 min na 180 C,pa poslije jos nekih 15-ak min na 150 C.Izvaditi iz rerne i pustiti obavezno da malo odstoji do 10min i onda moze da uzivate :D

Najdraze mi je sto je i nakon 3 dana i dalje dobra kao i prvog.

Prijatno :)