Avokada je odlična hrana za jetra zbog nekoliko razloga:
- Vrijedna je za osobe sa masnim jetrima zbog toga što „zdrave“ masnoće mogu poboljšati profil kolesterola smanjujući lipoproteine niske gustoće (poznatiji kao LDL ili loš kolesterol) i povećavajući lipoproteine visoke gustoće (poznatiji kao HDL ili dobar kolesterol)
- Avokado može pomoći tijelu u proizvodnji oblika antioksidanta zvanog glutation. Glutation je potreban jetrima kako bi se filtrirali štetni sastojci i zaštitile jetrene stanice od oštećenja. Zbog toga što im se opetovano oštećuju jetra, osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjima često imaju nizak nivo glutationa. Avokado je vodeći izvor ovog važnog antioksidanta.
- Osim glutationa avokado je bogati izvor vitamina C i E, antioksidanta koji neutraliziraju slobodne radikale. Neutraliziranje ili deaktiviranje štetnih slobodnih radikala u jetrima je način za zaštitu jetrenih stanica od oštećenja.
- Često navođen kao glavni proizvod u anti-upalnoj dijeti, avokado sadrži vitamine E i K, dvije hranjive tvari za koje je poznato da smanjuju upalu stanica. Zbog toga što upala jetrenih stanica prethodi oštećenju stanica, anti-upalna intervencija je provjereni pristup u cilju očuvanja zdravih jetara.
Recept:
Dva jaja uzmete i isprzite na vreloj tavi sa malo masl.ulja (dovoljno je nekih 7min samo na jednoj strani).Dok se jaja prze vi pripremite namaz od avokada.Jedan avokado ogulite i stavite u blender,dodate malo soli,chilli i sok od jednog limuna.Sve dobro izmiksate i namaz je gotov.Uzmete dvije-tri kriske integralnog hljeba,namazete avokadom,dodate paradajz i na kraju jaja.Ako zelite da probate nesto novo,dodajte jos sitno sjeckani badem i jos malo pospite zacinima.TO JE TO :D
Prijatno :)
Nema komentara:
Objavi komentar